Sevk Zinciri Aile Hekimlerine Vurulacak Bir Pranga Olur!

 

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Sağlık Bakanlığı tarafından Ankara'da düzenlenen "Aile Hekimliği Uygulamasında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" isimli çalıştaya katıldı.

 


Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Türkiye'de yaklaşık 6 yıldır uygulanan Aile Hekimliği ile vatandaşın memnuniyeti için her türlü çabanın sarf edildiğini ancak aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının iş yükünün göz ardı edildiğini söyledi. Memiş, aile hekimlerine yönelik negatif performans ve sözleşme ihtar puanlarının büyük bir tehdit haline geldiğinin altını çizdi.

 


Vatandaşa akılcı ilaç kullanımı yerine, aile hekimine ilaç yazmama eğitimi verilecek kadar ilginç yaklaşımların olduğunu söyleyen Memiş, "Aile hekimliği uygulamalarındaki mevcut yasal düzenlemeler ve yapılan değişiklikler son derece rahatsız edicidir. Yapılan her yeni düzenlemede genel anlamda aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının çalışma şartlarını baskılayan, geri götüren ve motivasyonlarına zarar veren birçok husus karşımıza çıkmaktadır" şeklinde konuştu.

 

Aile hekimliği uygulamalarında Sağlık Bakanlığının taraflarla bir araya gelmesinin son derece önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş "Bakanlık yetkililerinin sağlık politikalarında ortak akıl ve sağlığın vizyonuna ilişkin heyecanları, aile hekimlerimiz ve aile sağlığı çalışanlarımızın hak ettikleri değere kavuşturulmasından bağımsız olmamalıdır"dedi.

81 ilden yaklaşık 100 aile hekiminin katıldığı çalıştayın ikinci gününde Sağlık-Sen'in aile hekimliği uygulamaları hakkındaki görüşlerini aktaran Memiş, sevk zincirinin yeniden getirilmesine ilişkin açıklamalara tepki gösterdi. "Sağlık Bakanlığı tarafından Gümüşhane, Bayburt, Isparta ve Denizli'de üç sene önce denenen ama doğru olmadığı görüldüğü için uygulanmayan bu sistem şimdilerde Çalışma Bakanlığı marifetiyle aile hekimlerinin sırtına yüklenmeye çalışılıyor. Sevk zinciri, aile hekimlerine vurulacak bir pranga olur. Bu şartlarda böyle bir şeyin tartışmaya açılması bile vakit kaybıdır. Bu durum on sene öncesinin sağlık ocağı pratisyenliğine dönüş anlamına gelir" şeklinde konuşan Memiş, Sağlık Bakanlığının kendi alanındaki konulara sahip çıkması gerektiğini söyledi.

 


Sağlık-Sen'in sorunlarla mücadelede her zaman çözümü arayan sivil inisiyatifi canlı tutacağını belirten Genel Başkan Metin Memiş, konuşmasını şöyle tamamladı:

 


"Biz Sağlık-Sen olarak; tüm sağlık çalışanlarının sorunlarına yönelik bilimsel temelli çözüm önerileri geliştirmekle, sağlık çalışanlarının haklarını koruma ve geliştirme sürecinde önemli kazanımlar elde edilebildiğini gösterdik. Bunu sözleşmelileri kadroya alınması süreciyle ispatladık. Toplu sözleşme hakkını elde ederek ispatladık. Yıllık izin ve rapor dönemlerinde ek ödeme alınmasını sağlayarak, hekim dışı sağlık çalışanlarına lisans tamamlama hakkı sağlayarak ispatladık. Aile hekimliği uygulamalarında da erkesin sorun olarak gördüğü hususları toplu sözleşme masasına taşımaya kararlıyız. Bu amaçla Sağlık-Sen olarak daha önce bir çalıştay yapmıştık. O çalışmayla birlikte buradan çıkan sonuçları da değerlendirecek ve sizlerin haklı mücadelesine sonuna kadar sahip çıkacağız."

 

 

 

  • PAYLAŞ :