Başbakan’dan Sözleşmeliye Kadro Müjdesi

 

Memur-Sen’in 4. Olağan Genel Kurulu’na katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sözleşmeli kamu çalışanlarını kadrolu hale getirmek için bir çalışma başlattıklarını söyledi. Başbakan Erdoğan, Genel Kurul’da Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun sözleşmeli kamu çalışanlarının kadroya geçirilmesi talebine hemen cevap verdi.

 

Sözleşmeli kamu çalışanlarının sorunlarını gidermek için ilgili bakanların bu konuda çalışma yaptığını söyleyen Başbakan Erdoğan, “Hazırlığı yapıp bitirdikten sonra Kanun Hükmünde Kararname'ye yetiştirilmeye çalışıyorlar. Girebilirse orada aksi takdirde 12 Haziran sonrasında sözleşmelilerle ilgili kadro yolunu açmış olacağız” dedi.

 

 

 

Erdoğan, Memur-Sen’in Genel Kurulu’ndaki konuşmasına Memur-Sen’e teşekkür ederek başladı. Memur-Sen’in 12 Eylül halk oylamasında örnek bir tavır sergilediğini kaydeden Erdoğan, “Çok güçlü bir şekilde evet diyerek demokrasi mücadelemize unutulmayacak bir destek verdi. Bu amaçla Memur-Sen Başkanına ve ailesine yeniden Türkiye idealine evet dedikleri için teşekkür ediyorum.” diye konuştu.  12 Eylül’deki Anayasa değişikliğinin özellikle çalışanlar, kamu görevlileri için getirdiği düzenlemelerle çalışma hayatında sessiz devrimin olmasını sağladığına dikkat çeken Erdoğan, memura toplu sözleşme hakkı getirildiğini belirtti.

 

 *    1 MAYIS’I BAYRAM İLAN ETTİK

Erdoğan, 1 Mayıs’ı AK Parti hükümetinin bayram ilan etiğini, Taksim’in yolunu işçiye açtıklarını kaydederek, ‘işçi dostuyum’ diyen sosyal demokratların bunu başaramadığını aktardı. Başbakan Erdoğan, bazı sendikaların bu kazanımların kadrini kıymetini bilmediğini ifade etti.

 

 *    İŞSİZLİK DAHA DA AZALACAK

2002 yılından bu yana asgari ücretin yüzde 242, en düşük memur maaşını yüzde 326 arttırdıklarını söyleyen Erdoğan, ortalama memur maaşını yüzde 221 yükseldiğini dile getirdi. Ücretleri enflasyona hiçbir zaman ezdirmediklerini söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, “Milli Eğitim Bakanlığı’nca 30 bin öğretmenin Haziran’da ataması yapılacak. Sağlıkta yapıyoruz, yapacağız.” değerlendirmesinde bulundu. İşsizlik rakamlarının yüzde 11,9’a düştüğü bilgisini veren Erdoğan, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran’da daha da azalacağını dile getirdi.

 

 *    ADAY LİSTELERİ KİMLERİN ÇETELERE BEDEL ÖDEDİĞİNİ GÖSTERDİ

Strasbourg’ta Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi’nde verdiği cevapların Türkiye’de hazmedilemediğini gördüğünü kaydeden Erdoğan, “Biz gittiğimiz her yerde 74 milyonluk Türkiye’nin onurunu temsil ediyoruz. Bugüne kadar bu bilinçle hareket ettik. Bundan sonra da bu şuurla hareket edeceğiz.  Üç tane gazete kupürü okuyan Türkiye uzmanı olamaz bizi de yargılayamaz. ‘Kaynağını yerinde görsünler, raporlarını yazsınlar’ dedim. ‘Türkiye’nin nasıl gelişme kaydettiğini yerinde görün’ dedim. Strasburg’da Türkiye’ye Fransız kalınmasını bir nebzeye kadar anlayabilirsiniz. Türkiye’de kendi ülkesine kendi milletine Fransız kalanlar var. İşte üzüntü veren bu.” ifadelerini kullandı. 

 

 

 

   SÖZLEŞMELİ PERSONEL KADROYA GEÇİRİLMELİ

Kongrenin açılışında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kamuda farklı istihdam türlerine olan itirazlarını dile getirdi ve bütün sözleşmelilerin kadroya alınmasını istedi.

 

Gündoğdu, “Geçici personel statüsünde kalıcı hizmetler vermesi beklenen kamu görevlilerimiz, artık kendileri için de yılın 12 ay olmasını istiyorlar. Sayın Başbakanım, Memur-Sen olarak onlar adına kadro istiyoruz. Sözleşmeli ve geçici personel istihdamına son verilmesini talep ediyoruz. Bugün burada, sizden kadro müjdesi bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

 *    YENİ ANASAYASA ŞART, GİRİŞ KISMI YENİDEN YAZILMALI

12 Haziran seçimlerine, tarihi bir dönüm noktası olarak bakılması gerektiğini söyleyen Gündoğdu, bu dönemi iyi değerlendirilmesi ve doğru kullanılması gerektiğini söyledi. Siyasi partilerin önünde iki seçenek bulunduğunu ifade eden Gündoğdu, “Ya yasakçı zihniyetin ve darbe ürünü anayasanın savunucusu olacaklar ya da yeni bir anayasanın mimarlığını üstlenerek demokrasinin standartlarının yükseltilmesinde öncü olacaklar. Millete özgürlük, devlete saydamlık, Meclise kudret, siyaset kurumuna demokrasi, çalışana ve emeğe değer, yürütmeye etkinlik, yargıya tarafsızlık sağlamak noktasında kim güven ve heyecan oluşturursa yola onunla devam etmek isteyecek” şeklinde konuştu.  Yeni anayasanın başlangıç bölümünün iyi yazılması gerektiğini söyleyen Gündoğdu, 1982 anayasasında, milleti hizaya getirmek için yazılan başlangıç bölümlerinden çok çektiklerini, evrensel hukukun ilkelerini ve insan haklarının evrensel gücünü yansıtan yeni bir başlangıç metni yazılması gerektiğini kaydetti.

 

 

 

 

 

   TOPLU SÖZLEŞME YASASI ÇIKMALI

Toplu sözleşme hakkının referandumla anayasal zorunluluk olduğunu hatırlatan Gündoğdu, toplu sözleşme hakkının fiilen kullanımını sağlayacak ikincil mevzuatın halen yürürlüğe girmemesinin bir eksiklik olduğuna dikkat çekti. Gündoğdu ayrıca, Ağustos ayında kurulacak masanın toplu sözleşme masası olması gerektiğini vurguladı.

 

Avrupa Birliği tam üyelik müzakereleri kapsamındaki “Sosyal Politika ve İstihdam” başlıklı 19. Fasıl’ın açılmadığına dikkat çeken Ahmet Gündoğdu, “Bu faslın açılmasını istiyorsak, Abant Çalıştayı’nda vardığımız mutabakatın gereğini yapmalıyız. Avrupa Sosyal Şartının 5 nci ve 6 ncı maddelerine konulan çekinceleri kaldırmalıyız. Örgütlenme, toplu pazarlık ve grev hakkına ilişkin engellere son vermeliyiz” şeklinde konuştu.

 

 *    KAMU ÇALIŞANLARININ ETKİN TEMSİLİ ENGELLENİYOR

“Memur-Sen olarak, Türkiye’ye ve milletimize katkı sağlayacak her çalışmada sorumluluk aldık” diyen Ahmet Gündoğdu, bu kadar etkin çalışmalarına karşın sorunlara ve çözümlerine ilişkin değerlendirmelerini aktaracak zeminlerde yer alma sıkıntısı yaşadıklarını ifade etti.

 

Ekonomik ve Sosyal Konsey’e üye olduklarını ve en çok üyeye sahip memur konfederasyonu olmalarına karşın, yönetimde söz hakkı verilmediğini dile getiren Ahmet Gündoğdu, bir başkan yardımcılığı şeklinde temsilde bulunmak istediklerini kaydetti. Gündoğdu ayrıca, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi, Kamu Etik Kurulu, Milli Verimlilik Merkezi, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı gibi kurum, kuruluş ve konseylerde kamu görevlilerinin temsil edilmediğine dikkat çekti.

 

 *    Kongrede ayrıca Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Has Parti Genel Başkan Yardımcısı Şeref Malkoç da birer selamlama konuşması yaptı.

 

 

   Kongrenin bugünkü bölümünde; Tüzük Tadilat Komisyonu oluşturulması, Faaliyet Raporu’nun okunması ve ibrası, Denetleme Raporu’nun okunması ve ibrası, tahmini bütçenin görüşülmesi ve karara bağlanması, tüzük tadilatının görüşülmesi, Genel Merkez Yönetim Kurulu’na verilecek yetkilerin görüşülmesinin ardından, dilek ve temennilerin dile getirilmesiyle sona erecek.

 

 

  • PAYLAŞ :