Kullanılamayan süt izinlerinin ücreti alınabilir mi?
08.02.2023

Eşim doğum sonrası yasal analık iznini kullandı. Sonra çocuğumuzun bakımı için aylıksız izin kullanmıştır. 657 sayılı Kanun ile eşime tanınan süt izinlerinin parası ödenmesi gerekmez mi?

Cevap
Sağlık-Sen     16.10.2023

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 23 üncü maddesinde "Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler."denilmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 104’üncü maddesinin (D) bendinde “Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.”ifadesi yer almaktadır.

Söz konusu (D) bendi uyarınca doğum yapan kadın memurun çocuğunu emzirmesi için analık iznin bitim tarihinden itibaren 6’şar aylık iki periyot halinde 3 ve 1,5 saatlik süt izni kullanması öngörülmüştür.

Süt izninin saatlerinin belirlenmesi kadın memura bırakılmıştır.

Doğum izinleri ve mazeret izinlerinde (süt izni)uygulama birliğinin sağlanması amacıyla Devlet Personel Başkanlığınca Kamu Personel Genel Tebliği Seri No:6 13/04/2016 tarihli ve 29683 sayılı Resmi gazete de yayımlanmış bulunmaktadır.

            Söz konusu Tebliğde süt izninin kullanımı ayrıntılı olarak izah edilmiştir.

            Süt izni kanunda belirlenen dönemde çocuğun beslenmesine yönelik bir haktır. Memurun değişik sebepler nedeniyle çalışmadığı ve çocuğunun yanında olduğu döneme ilişkin izinlerin sonradan kullanılmasının mümkün bulunmamaktadır.

Anayasanın 128 inci maddesinde “Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.

Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Ancak, mali ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır.

Üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esasları, kanunla özel olarak düzenlenir.” hükmü yer almaktadır.

Söz konusu madde uyarınca memurların mali ve özlük haklarına ilişkin olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun yürürlüğe konulmuş bulunmaktadır.

Çalışmakta iken süt izni verilen memurların mali haklarında kesinti yapılmamakta ve tam olarak ödenmektedir.

Ancak, aylıksız izinli olan memurlara süt izni dönemine ilişkin ödeme yapılması hususunda bir düzenleme de yer almamaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; Analık izni sonrası hemen aylıksız izin alan memur için kullanmadığı süt izin dönemine ilişkin ücret ödenmesi mümkün bulunmamaktadır.

Sorular Anasayfasına Dön